Zo blijf je wanbetalers de baas – 5 Wapens tegen wanbetaling die werken!

Zo blijf je wanbetalers de baas - 5 Wapens tegen wanbetaling die werken - H.O.P. CONSULTING preventief juridisch advies

Zo blijf je wanbetalers de baas – 5 Wapens tegen wanbetaling die werken!

Je hebt weer prima werk verricht. Die spoedbestelling buiten kantoortijden heb je toch maar mooi weer keurig op tijd geleverd. Die heikele situatie van de klant heb je met een doordacht advies toch maar mooi weer tot een goed einde gebracht. Tevreden denk je eraan terug terwijl je de binnengekomen betalingen checkt. Wat?! Is die factuur nog steeds niet betaald…

Jaarlijks 10 miljard schade

Herkenbaar? Waarschijnlijk wel, want vrijwel iedere ondernemer krijgt vroeg of laat met wanbetalers te maken. Eerder dit jaar heeft de ING becijferd dat het Nederlandse bedrijfsleven in zijn geheel op jaarbasis liefst 10 miljard (!) Euro schade lijdt door wanbetaling. En dat betreft dan alleen nog maar de waarde van de onbetaalde facturen die oninbaar blijken te zijn en afgeschreven worden. Alle schade in de vorm van verspilde tijd en (juridische) kosten die aan zo’n afgeschreven vordering vooraf zijn gegaan, zijn dus nog niet eens meegerekend.

Vijf wapens tegen wanbetaling

Hoe kun jij je wapenen tegen wanbetalers? Er zijn ongetwijfeld vele – ook niet volledig legale – manieren en methoden te bedenken om je zuur verdiende geld te krijgen. In dit stuk belicht ik de vijf belangrijkste en meest praktische ‘wapens’ die je – geheel legaal uiteraard – tegen wanbetaling in kunt zetten zonder dat je met elkaar voor de rechter belandt. In het kort:

1. Klantscan 

Denk na voordat je met een klant of opdrachtgever in zee gaat. Weet je met wie je zaken doet? Ken je de (financiële) reputatie van het bedrijf? Een bezoekje aan het KvK Handelsregister en/of een kredietrapport leert je al gauw of je met deze klant een verhoogd risico op wanbetaling loopt.

2. Betaling vooraf 

Doe je voor het eerst zaken met een nieuwe klant? Heeft die opdrachtgever je eerder te lang op je geld laten wachten? Of wil je gewoon ieder risico uitsluiten? Zorg dan dat (een groot deel van) de factuur betaald is voordat je aan de slag gaat.

3. Eigendomsvoorbehoud 

Lever je goederen, zeg maar fysieke producten? Neem dan in de overeenkomst of algemene voorwaarden een (verlengd) eigendomsvoorbehoud op. Daarmee blijf jij eigenaar van de geleverde goederen, zolang de klant niet heeft betaald. Indien nodig kun je de goederen ook weer bij de klant weghalen, zelfs wanneer deze failliet is. Een krachtig wapen dus, mits op juiste wijze toegepast. Laat je dan ook altijd tijdig door een jurist adviseren.

4. Pandrecht 

Lever je goederen die door jouw klant worden gebruikt voor verdere productie of die vrijwel direct worden doorverkocht? Lever je geen fysiek product, maar ben je adviseur die tegen betaling advies uitbrengt? In die gevallen werkt het eerder besproken eigendomsvoorbehoud niet, maar kun je wel een pandrecht bedingen. Pandrecht kan op allerlei goederen zoals inventaris, handelsvoorraad, wagenpark en machines worden gevestigd. Minstens zo interessant is de mogelijkheid om een pandrecht op (toekomstige) vorderingen te vestigen. Ook hier geldt: Een zeer sterk wapen, dat wel de nodige kennis vereist om het goed in te kunnen zetten. Zo zal de pandovereenkomst door een jurist opgesteld moeten worden.

5. Debiteurenbeheer

Is het jouw opdrachtgever toch gelukt om de eerste vier wapens te ontwijken? Of heeft die goede vaste klant dit keer gewoon wat moeite om jouw facturen op tijd te betalen? Kies dan voor een consequent systeem van debiteurenbeheer en zorg dat je altijd in contact blijft met de debiteur in kwestie.

Wanbetalers de baas

Heerlijk toch om de zekerheid te hebben dat al jouw facturen snel, volledig en zonder vervelende incassotrajecten betaald worden? Met de vijf wapens tegen wanbetaling kan het. Wanneer jij deze vijf krachtige wapens consequent toepast, blijf je wanbetalers voortaan de baas! Meteen beginnen? Neem dan vandaag nog contact op.

 

Share Button

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *