WWZ – Werkgever, Weet je het Zeker?

WWZ - Werkgever Weet je het Zeker - H.O.P. CONSULTING preventief juridisch advies

 

WWZWerkgever, Weet je het Zeker?!

Je hebt er vast al het een en ander over gehoord: De Wet Werk en Zekerheid, voor het gemak ook wel WWZ genoemd, wordt in 2015 gefaseerd ingevoerd. Je weet dus ongetwijfeld dat het ontslagrecht gaat veranderen en ook dat de regels rond arbeidscontracten voor bepaalde tijd gaan wijzigen. Ja toch?

Onvoldoende kennis werkgevers

Toch is de kans aanzienlijk dat je kennis over de WWZ daar wel zo’n beetje ophoudt. Uit onderzoek is namelijk gebleken, dat liefst 50% (!) van de Nederlandse werkgevers onvoldoende kennis heeft van de ins-en-outs van de Wet Werk en Zekerheid. En dat slechts drie maanden voor invoering van deze belangrijke wet. Als dat maar goed gaat…

Ingrijpende veranderingen

Het is namelijk niet niks wat er in 2015 allemaal gaat veranderen. Verplichte ontslagroutes, het verdwijnen van de kantonrechtersformule als smeermiddel van het ontslagrecht, de introductie van de transitievergoeding en het hoger beroep in ontslagzaken. Voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd de introductie van de aanzegtermijn, het verbod om in specifieke gevallen een proeftijd of een concurrentiebeding op te nemen en een kortere keten van arbeidsovereenkomsten voordat een vast contract moet worden aangeboden.

WWZ werpt schaduw al vooruit

Hoewel de wetswijzigingen ‘pas’ op 01 januari 2015 (arbeidsovereenkomsten bepaalde tijd) respectievelijk 01 juli 2015 (ontslagrecht) ingaan, betekent dit niet dat je als werkgever tot die tijd kunt stilzitten en niets hoeft te doen. Integendeel. De veranderingen gaan direct in en zijn vanaf datum van invoering dus meteen van toepassing op alle lopende arbeidscontracten. Zaken als de nieuwe aanzegtermijn, de ingekorte ketenbepaling en het gewijzigde systeem van ontslagvergoedingen hebben zo rechtstreeks invloed op de huidige dienstverbanden binnen jouw onderneming. De Wet Werk en Zekerheid werpt zijn schaduw dus nu al vooruit.

Spoed is geboden

Is het dan allemaal verloren als je je nog niet op de komst van de WWZ hebt voorbereid? Zo dramatisch is het gelukkig ook weer niet, al is enige spoed wel geboden. Als je zorgt dat je vóór 01 januari 2015 de (model)contracten bepaalde tijd hebt laten aanpassen, dat je je volledig hebt laten informeren over de impact op jouw personeelsbeleid en dat je de personeelsdossiers hebt laten voorbereiden op het nieuwe ontslagrecht, loop je heus geen grote averij op. Maar dan moet je wel nu actie ondernemen.

Word WWZ-proof!

Wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan in 2015 en wil je financiële tegenvallers voorkomen? Kies dan voor Zekerheid Met Flexibiliteit of voor de complete Legal Audit Personeelsdossiers om jouw arbeidsovereenkomsten, personeelsbeleid en dossiers weer helemaal WWZ-proof te maken. Zo creëer je rust, zekerheid en besparingen.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *