Westvleteren – Verbod op verkoop bier?!

Verbod op verkoop bier (Westvleteren) - H.O.P. CONSULTING preventief juridisch advies

Verbod op verkoop bier?!

Krijg je bij het lezen van deze titel spontaan last van ontwenningsverschijnselen? Om je dan meteen maar gerust te stellen: Er mag nog steeds gewoon bier gekocht en verkocht worden. Gelukkig maar. Toch is er een specifiek geval waarin bier en contractenrecht bij elkaar komen en je als koper van bier een expliciet (door)verkoopverbod wordt opgelegd: Trappist Westvleteren.

Trappist Westvleteren

Voor bij wie niet direct een belletje gaat rinkelen een korte toelichting. Westvleteren is een van de slechts tien erkende trappistenbieren ter wereld en wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtus abdij in het Belgische plaatsje Westvleteren. Door extreme schaarste – het bier is uitsluitend verkrijgbaar bij de abdij en dan alleen in beperkte mate en onder strenge voorwaarden –heeft Trappist Westvleteren voor sommige bierliefhebbers een welhaast mythische status. Het is bovendien meerdere keren uitgeroepen tot beste bier van de wereld.

Doorverkoopverbod

Zo’n status wil je natuurlijk beschermen en dat doen de monniken dan ook met verve. Belangrijk instrument om de zelf gecreëerde schaarste in stand te houden, is het aan de kopers opgelegde doorverkoopverbod. Zo staat op de website te lezen:

“De Trappist Westvleteren is enkel voor particulieren te koop, waarbij elke koper zich engageert het bier niet verder te verkopen. U bent de eindverbruiker. Op het kasticket wordt vermeld dat U het bier niet in de handel mag brengen. Wij kunnen  U hierop aanspreken.”

Puur contractenrecht dus. Heldere voorwaarden, mét de mogelijkheid om overtreders van het verbod aansprakelijk te stellen wegens contractbreuk. Kom je bij een slijter of café dat toch een of meer van de Westvleteren-bieren tegen een ‘zacht’ prijsje van € 10,- of meer per stuk aanbiedt? Dan weet je dus dat dit illegale koopwaar is. Foei!

Rechtsgeldige overeenkomst

Afgelopen dinsdag ben ik daarom zelf maar weer eens naar het onder bierkenners zo beroemde dorpje in het diepe zuiden van België gereden. Om de voorraad aan te vullen, noemen we dat. En ja hoor, ook aan de muur van de uitgifteplaats en op het ‘kasticket’ word je als koper uitdrukkelijk gewezen op het (door)verkoopverbod. Juridisch gezien niet onbelangrijk natuurlijk, aangezien de koper hierdoor op drie cruciale momenten tijdens het koopproces op zijn verplichtingen wordt gewezen. Zo komt een rechtsgeldige overeenkomst tot stand en heeft ontkennen geen zin. Heerlijk als hobby en werk bij elkaar komen!

Dorst gekregen?

Ben je inmiddels dorstig geworden en heb je ook trek gekregen in zo’n mooie Trappist Westvleteren? Een flesje aan je verkopen mag ik als integere jurist uiteraard niet, maar als je mij voldoende overtuigt, wil ik best een keer een flesje met je delen…

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *