Reorganisatie? Zo doe je dat!

People

Reorganisatie? Zo doe je dat!

Het kan de beste overkomen: De onderneming verkeert in slecht weer en je ziet je genoodzaakt om te bezuinigen door te snijden in het personeelsbestand. Een reorganisatie is aanstaande. Maar hoe gaat dat reorganiseren eigenlijk in z’n werk?

Liever failliet dan door met ‘slecht’ personeel?

Over de regels rond een reorganisatie bestaat helaas nog altijd een hoop onduidelijkheid onder werkgevers. Nee, je mag niet zelf kiezen wie voor ontslag in aanmerking komt om zo goedkoop van je ‘slechte’ personeel afkomen. En ja, uiteraard wil je het liefst met alleen je sterkste werknemers doorgaan na de reorganisatie. Betekent dit dat je liever failliet gaat dan dat je door moet met ‘slecht’ personeel, zoals onlangs vanuit werkgeversorganisatie VNO-NCW werd gemeld? Dat is zeker niet nodig. Als het zover komt, heeft de ondernemer in kwestie het niet begrepen of heeft hij te laat actie ondernomen. Misschien wel een combinatie van beide…

Verplicht afspiegelen

Wanneer je gaat reorganiseren, zijn twee zaken van essentieel belang. Het financieel onderbouwen van de noodzaak tot reorganisatie en het verplicht toepassen van het afspiegelingsbeginsel. Afspiegelen gebeurt kort gezegd in drie stappen:

  1. Als eerste deel je alle werknemers die werkzaam zijn op uitwisselbare functies in functiecategorieën in.
  2. Daarna verdeel je de werknemers binnen een functiecategorie over vijf vastgestelde leeftijdscategorieën.
  3. Ontslagen binnen een functiecategorie verdeel je vervolgens naar de verhouding tussen de vijf leeftijdscategorieën. Bij deze laatste stap geldt dan het zogeheten ‘last-in-first-out’-principe.

Uitzondering: AOW-ers

Vanaf 01 april 2014 geldt een afwijking op het afspiegelingsbeginsel ten aanzien van AOW-gerechtigden. Heb je als werkgever een of meer AOW-gerechtigden in dienst en op het moment dat je gaat reorganiseren? Dan komen eerst deze AOW-ers voor ontslag in aanmerking en dien je daarna pas af te spiegelen onder de overige werknemers. Dit om te voorkomen dat een jongere werknemer zonder inkomen komt te zitten, terwijl een oudere werknemer loon én AOW geniet.

Uitzondering: Beste medewerkers

Vanaf 01 juli 2015 geldt een verruiming van de mogelijkheid om af te wijken van het afspiegelingsbeginsel ten gunste van je beste werknemers. Je mag straks 10% van de medewerkers die  bovengemiddeld presteren of bovengemiddeld potentieel hebben, uitzonderen van afspiegelen en dus behouden. De keuzes die je maakt, moeten echter wel concreet onderbouwd zijn door beoordelingsverslagen en andere zaken. Het is daarom vanaf nu dus van extra groot belang om ook goed functioneren duidelijk vast te leggen in de personeelsdossiers.

Het recht zou natuurlijk het recht niet zijn, als er niet verschillende uitzonderingen (op de uitzonderingen) bestaan. Schakel bij een voorgenomen reorganisatie dan ook altijd zo vroeg mogelijk een arbeidsrechtjurist in om hierover te adviseren.

Meer weten over afspiegelen bij reorganisatie? Lees dan direct deel twee van dit tweeluik: Welkom bij het spiegelpaleis!

 

Share Button

1 thoughts on “Reorganisatie? Zo doe je dat!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *