Contracteren is balanceren op het evenwichtskoord
“Kun je ervoor zorgen dat dit contract helemaal waterdicht is, zodat wij geen enkel risico lopen?” Het is een regelmatig terugkerende vraag van klanten. Met een standaard antwoord: Ja, dat kan wel, maar willen jullie dat ook echt? Een goed contract doet namelijk meer dan het uitsluiten van juridische risico’s.
Overeenkomst dichttimmeren
Strenge regels waar jouw contractspartner allemaal aan moet voldoen. Direct hoge boetes opleggen wanneer dit niet gebeurt. Volledige aansprakelijkheid voor alle eventuele schade en het wegcontracteren van een mogelijk beroep op overmacht door de wederpartij. Terwijl je zelf natuurlijk iedere aansprakelijkheid uitsluit. Dat is hoe sommige ondernemers het het liefst zien. Een overeenkomst die helemaal dichtgetimmerd is en waarbij ze zelf geen enkel risico lopen.
Commercieel aantrekkelijk
Wanneer je business-to-business contracteert, geldt het primaat van de contractsvrijheid en is er in die zin niet veel op tegen. Maar hoeveel partijen zullen op basis van zo’n overeenkomst met je in zee willen gaan? Misschien als je monopolist bent en anderen sterk van jou afhankelijk zijn, maar anders kom je waarschijnlijk niet ver. In de meeste gevallen zul je namelijk toch moeten zorgen dat het contract dat je aan jouw contractspartner voorlegt, commercieel voldoende aantrekkelijk is om te ondertekenen. Anders wil niemand zaken met je doen en kun je je bedrijf net zo goed sluiten.
Risico’s afwegen
Bedank daarom goed welke risico’s je op welke manier wilt afdekken. Hoe groot zijn de verschillende risico’s, hoe groot de (financiële) belangen en wat zijn de eventuele consequenties? Heb je voldoende back-up mogelijkheden en/of dekt jouw verzekering bepaalde zaken? Bekijk vervolgens hoe dichtgetimmerd en eenzijdig je jouw contract wilt laten opstellen. Uiteraard kan wat extra contractuele zekerheid geen kwaad, ook voor zaken die wellicht al op andere wijze afgedekt zijn of een minder groot risico vormen. Toch heeft een ‘waterdicht’ contract zijn grenzen: die van een gezonde commerciële handelsrelatie.
Balans vinden
Het beste contract is in de praktijk dan ook lang niet altijd het contract dat het meest juridisch dichtgetimmerd is. Het is veel vaker het contract dat de juiste balans weet te vinden tussen genoeg juridische zekerheid en voldoende commerciële aantrekkelijkheid. Op die manier kun je namelijk met een gerust hart zaken doen én heb je de contractspartners voor het uitzoeken.
Zo balanceren op het contractuele evenwichtskoord vraagt om lef en discipline, maar geeft uiteindelijk optimale zakelijke voldoening!